Çocuk ve Ergen Danışmanlığı
- Oyun Terapisi: Oyunlar bir çocuğun özgür bir şekilde sansürsüz olarak duygu, düşünce ve davranışlarını yansıttığı alandır. Çocuklar yetişkinler gibi duygularını ve düşüncelerini sözel olarak ifade edemeyebiliyorlar. Oyuncaklar çocukların kelimeleri, oyunları ise ne anlatmak istedikleridir. Çocuklar için yaşadıkları problemleri taşımak zordur ve bu durum çocukları rahatsız eder. Nereden geldiğini bilemezler, gitmelerini sağlayamazlar ve desteğe ihtiyaç duyarlar.
- Çocuk Merkezli Oyun Terapisi: 3-12 yaş aralığında bulunan çocukların yaşamlarını keşfetmelerini ve bastırılmış duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmelerini sağlayan psikoterapötik bir yaklaşımdır. Çocuk merkezli oyun terapisi; çocukların daha iyi iletişim kurmaları, davranışlarını değiştirmeleri, problem çözme becerileri geliştirmeleri ve diğerleriyle olumlu yönde ilişki kurmaları için duygularını keşfetmelerine ve yeni davranış modelleri geliştirmelerine yardımcı olur.
Sıklıkla Çalışılan Sorunlar: Aşırı kırılganlık, Düşük benlik saygısı, Düşük özgüven, Kendini beğenmeme, Kendini ifade edememe, Kendini yetersiz görme, Davranış Problemleri, Tuvalet Problemleri, İlişki Problemleri, Anne-babaya tepki, Arkadaş edinememe, Aşırı çekingenlik, Aşırı utangaçlık, Bağlanma sorunları, İçe kapanıklık, Yalnızlık, Yeme Problemleri, Fobiler
- Ergen Terapisi: Çocukluktan yetişkinliğe geçiş süreci olan ergenlikte bedensel, ruhsal, duygusal değişimlerle birlikte birçok genç, çeşitli duygusal zorluklar yaşayabilir ve bu zorluklarla baş etmekte zorlanabilirler. Ergen terapisi, terapist ile kurulan güven ilişkisinin getirdiği işbirliği ile yaşanan zorlukların atlatılmasına yardımcı olunan, gencin kendini daha iyi tanımasını, kendi isteklerinin, amaçlarının farkına varmasını, yeni problem çözme becerileri geliştirmesini sağlayan bir süreçtir. Süreç içerisinde aile içerisinde ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişki, gencin akranları ve sosyal çevresi ile arasındaki ilişki üzerine çalışılarak yaşanılan iletişim kazalarının fark edilmesi ve iletişim kazaları üzerine farkındalık kazanılmasına yönelik çalışmalar yapılır.
- Kum Tepsisi Terapisi: Kum tepsisi terapisi 8 yaş ve üzerinde bulunan çocuk, ergen ve yetişkinlerde uygulanabilen bir terapi yöntemidir. Özellikler sözel olarak kendisini ifade etmekte zorlanan çocuklarda aktif olarak kullanılan yöntemde amaç bilinçdışına sembolik olarak ulaşmaktır. Bu terapi yöntemi: ayrımcılık, şiddet, savaş ve travma gibi durumlarda aktif olarak kullanılmaktadır.
- Kukla ve Öykü Terapisi: 10 yaş ve üzerindeki çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin sorunlarını dışsallaştırıp işlemesine yardımcı olan öykülerin ve kuklaların kullanıldığı psikoterapötik bir yaklaşımdır. Kuklaların ve öykülerin terapide kullanımı, çocukların problemlerini ve kendilerini sözel olarak ifade edemeyişlerinden dolayı, duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri sağlar. Çocuklar kuklalarla ve öykülerle kendilerini özdeşleştirebilir, kahramanlar hayatlarındaki önemli kişiler yerine veya duygularını yansıttıkları cansız bir nesne yerine de geçebilir.
- Ebeveyn Danışmanlığı: Aile bireylerini, birbirleriyle olan etkileşimlerini, rollerini, sınırlarını, inceleyerek ailenin bütünlüğünü sağlamak, dengeye ulaşmasına yardım etmek, çatışmaları olumlu bir şekilde çözümlemek ve stres durumları için baş etme becerileri geliştirilmesine yönelik farkındalık kazandırmayı amaçlar. Aile bireylerinin birbirleri ile kurdukları ilişkide şiddetsiz iletişim teknikleri ile ilişki dinamiklerinin değişmesi amaçlanır.